Taliansko žiada od Googlu jednu miliardu eur za neodvedené dane

29.06.2024 Celý región

Rím 28. júna (TASR) - Taliansko žiada od spoločnosti Google, aby zaplatila približne jednu miliardu eur na neodvedených daniach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa v piatok odvolala na zdroje oboznámené s problematikou.

Taliansky daňový úrad začal s technologickým gigantom konanie, ktorého výsledkom môže byť dohoda o urovnaní alebo otvorenie súdneho sporu, uviedli zdroje. Hovorca americkej spoločnosti v reakcii na otázku agentúry Reuters uviedol, že Google dodržiava daňové predpisy vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobí, vrátane Talianska. Vyšetrovanie sa začalo v decembri 2022 a nárokované nedoplatky sa týkajú rokov 2018 až 2022, uviedol jeden zo zdrojov.

V roku 2017 Google v Taliansku súhlasil s dodatočným zaplatením dane vo výške 306 miliónov eur. V prelomovej kauze daňový úrad rozhodol, že spoločnosť má v krajine svoju stálu prevádzku, keďže tam zamestnáva ľudí. V novej kauze milánska prokuratúra podľa zdrojov tvrdí, že spoločnosť mala podať daňové priznanie a zaplatiť dane z príjmov dosiahnutých v Taliansku, keďže tam má digitálnu infraštruktúru, ktorá jej umožňuje v krajine pôsobiť a vytvárať príjmy.
 

Vyberte región